Beszámoló a 2024-es Porec-i (Horvátország) EJU Judo Fesztiválról .

Clubbunkkat: Markó Gergely képviselte.

Az EJU Judo Fesztivál tele volt izgalommal és jókedvvel, egyben a helyszín is nagyszerű, csodálatos  helyekkel és hát  persze a nagyon szép horvát tengerpart biztosított magával ragadó élményt.

Ez a Fesztivál Júniús 22-től 26-ig tartott, Gergely társaságában az MSOSZ Judo válogatott tagjai vettek részt : Győrfi Bence ( Mogyi Baja Judo Se),Krizonics Ádám (Pestszentlőrinc Judo Se), Olasz Krisztina (Mogyi Judo Se), Kántor Gábor (Pestszentlőrinc Judo Se), és Papp Lilla (Görbeország Se).

A csapatot Juhász Dániel Szövettségi -kapitány helyettese, Megyeri László, Csete Margó edzők kísérték el.

Átvettünk az EJU hivatalos kommunikéjékéből:

TATAMI: A HELYES LABORATÓRIUM

EJU Judo Fesztivál 2024

TATAMI: A HELYES LABORATÓRIUM

A 2024-es szezon végéhez közeledik a Judo Fesztivál, és záró felvonásként a Kids Camp és az Adapted Judo Camp egyesítette erőit, hogy közösen tartsák judo edzésüket a szakterületük több szakértőjének irányításával. Többek között Nuno Delgado, az EJU Judo For Children biztosa és Marina Draskovic, az EJU Adapted Judo Project vezetője megosztotta véleményét a foglalkozásról, ahol két teljes órán keresztül az adaptált kifejezés elpárolgott, és mindenki egyetlen fogalom alá került: a judoka.

A foglalkozás társadalmi céljai egyértelműek voltak: befogadni, élvezni és befogadni. Ennek a vegyes ülésszaknak azonban részletesebb tervnek kellett lennie. Marina kezdi;

 

Nos, Nunóval az élet nagyon egyszerű, mert a koncepció a fejében van, így mi csak segítünk neki. Ő a gyerektábor projekt vezetőedzője, és mindene megvan az erkölcsi kódextől a technikák nagyszerű tanítási módszeréig, stb... Természetes módon foglalkozik a gyerekekkel, és a gyerekek szeretik őt. Az adaptált oldalról két további szakértő is van velünk, Tycho Van Der Werff és Tomas Rundqvist, így mindannyiunknak megvoltak az ötleteink, együttműködtünk és lebonyolítottuk azokat a foglalkozásokat, amelyek szerencsére úgy tűnt, mindenki élvezte. Az adaptált judóval legtöbbször tervvel jössz egy edzésre, és ehhez alkalmazkodni kell. Nagyszerű csapatunk van itt, hogy teljesítsük, amit akartunk.

Nuno követi:

 

Természetesen mindannyian olyan szerencsések vagyunk, hogy megvagyunk egymással. Bár van némi tapasztalatom az adaptált judóban az edzői pályafutásom első éveiben, de ez biztosan nem az én területem, és mivel itt vannak olyan szakértők, akik itt vannak, sokat tanultam a judo tanításáról is.

A foglalkozás lehető legzökkenőmentesebb és leghatékonyabb lebonyolítása érdekében a résztvevőket három csoportra osztották, és mindenkitől tanulhattak, Nunótól, Tomastól és Tychótól. A szakértők 30 perces foglalkozást tartottak minden csoportnak, sokféle tudást adva mindenkinek. Mindenkinek bőven volt tanulnivalója a szőnyegen és azon kívül is. Pontosan mit?

 

Marina: Az adaptált judósok számára a legfontosabb, amit el tudtak venni a mai foglalkozásról, az az érzés, hogy teljesen elfogadják őket, hogy „normálisnak” érezzék magukat, mert ez mindannyiuknak hiányzik a mindennapi életből. Emellett nagyon lenyűgözött az összes judós interakciója a foglalkozás során, néhányuk nehezen beszél, és különböző országokból származnak, mégis mindannyian jól szórakoztak, és ugyanazt a nyelvet beszélték: szelíd módon.

 

Nuno: Az A-tipikus gyerekeknek, ha úgy tetszik, azt mondanám, hogy ez emberiesség, mert megértik, hogy vannak olyan emberek, akiknek bizonyos helyzetekben több szükségletük van, mint ők. Lehet, hogy mindannyiunknak alkalmazkodónak kell lennünk, mert néha valakinek nehézségei vannak a járásban, de valaki másnak például az önbizalmával. Ez utóbbi fizikailag nem feltétlenül látható. Ezek a közös foglalkozások nagyon erős interakciók, és nagyon fontosak az életükben.

Az élmény fokozása érdekében a foglalkozáson végig zene szólt, nem csak a hangulat emelésére és az energia irányítására, hanem az agy gazdagítására is, mivel a zene sokak számára terápiás eszköz. Ennek ellenére volt valami, ami még feltűnőbb, és akár a „pizsama” ereje, akár más, lélegzetelállító volt. A mai társadalomban a valóság az, hogy ha valaki meglát egy fogyatékos embert az utcán, akkor inkább elhúzódik és átköltözik az utca másik oldalára, mintsem hogy kapcsolatba lépjen. Nos, ma nem volt ilyen a szőnyegen, éppen ellenkezőleg. Nuno erre azzal válaszolt, hogy hozzátette;

 

A judo egy életre szól, erőssé válsz, hogy hasznossá válj, ezért fel kell lépned a szőnyegre, amely a megfelelő laboratórium ezeknek a szociális készségeknek a fejlesztésére, valamint minden képesség és érték felkarolására. Jelenleg a társadalomban valóban meg kell mutatnunk az embereknek, hogy mindenkinek vannak nehézségei, és együtt le tudjuk küzdeni ezeket. Így értjük meg jobban, mint valaha, hogy a judo miért nagyon fontos a személyes fejlődés szempontjából. Látod a gyerekeket, a szülőket, a pedagógusokat, az önkénteseket, mindenki érzi a sportágunk varázsát és energiáját.

Volt, aki többet látott, volt, aki kevesebbet, volt, aki jobban hallott, mint mások, a többiek pedig mindkettőre képesek voltak, de ettől függetlenül mindannyian együtt edzettek dzsúdósként, egy mottó alatt:

Én vigyázok rád, te vigyázol rám, mi vigyázunk egymásra.

(Tycho Van Der Werff )

Forrás: https://www.eju.net/tatami-the-right-laboratory/

Clubbunk felhívja valamennyi az adaptív judo iránt érdeklődő szülő és jövendő judoka figyelmét clubbunk is,megfelelő szakmai felkészítéssel megkezdi a Sajátos Nevelésű Igényű (SNI) gyermekek képzését. 

Kérjünk programunk iránt érdeklődők jelentkezését.